Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Tárhely, hosting fórumon
részletek »

Tárhely, hosting fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Tárhely, hosting fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: tarhely.tlap.hu » Tárhely, hosting fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Földvári Imre2011.10.26. 14:34 | Válaszolok | #46821
Földvári Imre

Bár már írtam, de ismételten szeretném arra a figyelmet felhívni, hogy az olyan tárhelyszolgáltatótól, akik nem vállalják fel az elérhetőségüket, csak óvatosan szabad rendelni! Legyetek bizalmatlanok egy olyan céggel szemben, ahol nem szerepel földrajzi elérhetőség, vagy telefonszám.
Gondoljatok arra, hogy egy komoly vállalkozás, ami jó minőségű szolgáltatást nyújt, sok elégedett ügyféllel rendelkezik, biztosan nem titkolja el, milyen cég, kik állnak mögötte, sőt büszkék is erre.

A lehetőségekhez mérten én próbálom kiszűrni azokat a hosting cégeket, melyek a saját honlapjuknál nem képesek biztosítani minimum a 99 százalékos rendelkezésre állást, azonban sokszor lehet olyan, hogy a szolgáltató oldala más szerveren van, mint az ügyfeleké, ezért ez nem jelent semmit.
Ha a szolgáltatás minősége jó, arra egy vállalkozás egész biztos, hogy büszke, és nincs titkolni valója!

Földvári Imre2010.07.22. 13:26 | Válaszolok | #20567
Földvári Imre

Egy kicsit utána jártam annak a cégnek, mely kapcsán a kérdéses bejegyzést írtam.
Nevet és címet ezúttal sem fogok írni.

A érintett cég honlap, webáruház és webtárhely szolgáltatást nyújt, co.cc-s domainen van bejegyezve.
A honlapot alaposan átnéztem, azon szinte alig volt információ a szolgáltatásaikról. A legtöbb menüpont még nincs kidolgozva, meglehetősen félkész a honlap. Referencia sem nagyon volt, csak egy minta webáruház, amit megjelenésében én túl egyszerűnek találtam, továbbá gond volt a MySQL futtatással is, ezért minden publikus oldal tetején megjelent egy hibaüzenet. És itt volt az első érdekesség, hogy a hibaüzenethez csatolva ott volt az alábbi link: "Free Web Hosting". Erre kattintva a 000webhost ingyenes webtárhelyére jutottam. Nem lepődtem meg egyáltalán a dolgon. Ennek az alapwebshopnak az ára - mely hibásan jelenik meg - 18000 Ft (igazán sajnálom, hogy nem írhatom be ide a mintawebshop címét, pedig tanulságos lenne).

Ez után meglehetősen kíváncsi lettem, hogy vajon a nyitóoldaluk is a 000webhoston van-e. Meg is néztem gyorsan a domainhez tartozó ip címet, és láss csodát, azt is a 000webhost hostolta. Persze a 000webhostnál is van fizetős tárhely, azonban én nem tartom túl valószínűleg, hogy azon lenne a kérdéses honlap.
Egyébként a domain név 8 karakterből áll, és véleményem szerint nem olyan hangzatos, amiért fizetni kellene a co.cc-nél (csak a második évtől évi 3 dollárt).
Összegezve: az érintett webdesign cég véleményem szerint ingyen bejegyzett magának egy co.cc domaint, majd feltett egy félig megcsinált honlapot egy ingyenes webtárhelyre. Ráadásul a honlapon nem sok érvet hoz fel arra, miért érdemes őket választani. Persze földrajzi címet sem adtak meg rajta (nem merik bevállalni). Nemrég azonban jártam egy másik "rokon" oldalon is, ami nemcsak meggyőzően érvelt a szolgáltatásai mellet, hanem többszáz referenciát is megmutatott, melyek egytől egyig szépen és jól kidolgozottak voltak. Magyarul: rögtön látszott a honlapon és a cégen is az, hogy érdemes őket választani, csak jóra számíthatunk vele kapcsolatban. Szerintem nem kell megkérdeznem, kitől is rendelne egy cég tulaja honlapot. És aki tízezreket szán ilyenre, az garantáltan előtte informálódik, honnan is vásároljon. Így ha a vevőnek nincs is sejtése arról, hogy ingyenes domainen és tárhelyen van ez a vállalkozás oldala, akkor sem tartom valószínűnek, hogy egy ilyentől szolgáltatást rendelne (ha előtte vette a fáradságot és megnézte a konkurencia oldalait). Az meg, hogy co.cc-s domainen van, ezért komolytalannak tűnik, csak egy csepp a pohárban.

Mielőtt bárki félre értene, nem a co.cc-t és a 000webhostot kritizálom. Ez a párosítás kivalló választás egy személyes oldalhoz, egy bloghoz, egy osztály weboldalához, egy kisebb fórumhoz, chathez vagy akár egy kirándulásról készült élménybeszámoló oldalhoz is. Egy alapítvány oldalánál is maximálisan el tudnám ezt képzelni, sőt nekik még előnyös is lenne, mert inkább az alapítványi célokra fizetik be azt a pénzt. Elismerem azt is, hogy tényleg jó minőségű (ingyenesben a legjobb). Azonban egy cégtől (különösen egy olyan vállalkozástól, mely honlapokat készít, azaz ebből a honlapból akar pénzt keresni) én többet várok el! Az a szolgáltatás, ami egy bloghoz vagy kisebb közösségi fórumokhoz remek választás, nem biztos, hogy egy cégnek is megfelelő.

De ha valaki nem ért egyet velem, és meg tudja észérvekkel indokolni, miért nincs ebben igazam, annak örömmel fogadom a hozzászólását.
Arra meg nyomatékosan kérek mindenkit, hogy alaposan nézze meg, honnan rendel, mielőtt pénzt adna ki egy honlapra!

Földvári Imre2010.07.21. 23:07 | Válaszolok | #20548
Földvári Imre

A co.cc-s domainek bejegyzése magán és üzleti célra ingyenes (kivéve néhány hangzatosabb, fenntartott domain név esetében). A hangzatos nevekért valóban akár nagyobb összeget is elkérhetnek.
A normál neveknél második évtől valóban kérnek minimális 3 dollárt (de kizárólag a céges oldalaknál, magán felhasználás ingyenes).

Én vállalkozás nevét nem írtam be (nem is fogok), ez teljes mértékig egy általános vélemény a részemről.
Ha magadra vetted a dolgot, elnézést kérek, éppen ezért nem írok be címeket, hogy senki se legyen ezzel megsértve ezzel.

És összességében fent tartom a véleményem, hogy mindenki nézze meg kitől (honnan) rendel, továbbá a rendeléshez minimum elvárásom egy vállalkozással szemben, hogy legyen kint a pontos földrajzi cím is az oldalon (város, utca és házszám). Olyan cégtől, mely ezt nem írja a honlapján, én biztosan nem vásárolnék semmit. Ez a tárhelyszolgáltatásokra különösen vonatkozik. A co.cc-nek megint csak nagy hátránya szerintem, hogy ott akármilyen cím és név hazudható. Tudomásom szerint nincs erre vonatkozólag ellenőrzés, legalább is nekem semmi szerződést nem küldtek a megadott címemre, illetve igazolnom sem kellet a valódiságát. Bár nemrég olvastam valahol, hogy .info domaint is bejegyeznek név nélkül. Én ezért is a .hu domaint javasolom egy cégnek (szerintem hangzatosabb és bizalomkeltőbb is, mint a co.cc) és nem annyira drága, amit ne tudna megengedni magának egy vállalkozás. Ha .hu alatt foglalt a kiszemelt név, van az alatt is lehetőség másodszintű domainek (pl. co.hu) bejegyzésére.

Eredetileg co.cc-s domainnel indítottam egy fórumom, aminek megadtam a címét pár osztálytársamnak (akik nem olyan jártasak az interneten, mint te vagy én), a szó elejét könnyen megjegyezték, mivel az a témára asszociált, azonban a co.cc-t már nem. Valamiért nehezen tudták megjegyezni ezt a címet, mindenki bonyolultnak találta, amikor megkérdeztem tőlük. Volt aki .hu alatt kereste, a másik barátom meg elfelejtette, hogy mi a vége. A végén úgy döntöttem, nem érdemes ezen 3000 Ft-ot spórolni (ennyibe jött két évre a .hu végű domain), ráadásul szabad is volt a név, ezért megrendeltem, pedig az enyém nem céges oldal volt, de az új címet már könnyen megjegyezte mindenki.

Még valami: ha te hangzatos nevet vettél (drágábban, mint egy .hu domain), de a co.cc-vel kapcsolatban mindenki (a legtöbben) az ingyenességre asszociál, akkor hiába költöttél rá tízezreket, mégis sokan bizalmatlanok lehetnek egy ilyen honlappal szemben. De ez csak az én szubjektív véleményem.

Tehát ezt mindenki döntse el maga, milyen nevet használ. A személyes oldalaknál kétség kívül nagy előny az ingyenesség, illetve az átlagos céges neveknél az olcsó ár. Ezzel nem vitatkozom! Ebben a témakörben a javasolt honlap témája (relevanciája) és a minősége alapján vizsgálom a linkeket. Ha releváns + jól kidolgozott az oldal, szívesen elhelyezek co.cc-seket is, ez nem jelent semmilyen hátrányt. Van is benne ilyen oldal. A lényeg, hogy tárhelyszolgáltatással foglalkozzon a cég, és ez legyen az ismertetőben a legrészletesebben kifejtve.

Ha nem értesz egyet velem a fentiekben, légyszíves indokold meg észérvekkel, miért találod te előnyösebbnek a co.cc használatát a .hu domainnál. Fejtsd ki részletesen (és hangsúlyozom, hogy észérvekkel), mi az ami miatt egy céges oldalnak jobban megéri co.cc-s domainen bejegyezni a honlapját, mint a .hu-n. Kérlek vedd figyelembe az olcsóbb (vagy egyes esetekben magasabb árakat), illetve ennek megtérülését is. Lehet, hogy neked van igazad a dologban és nem nekem. Ha ez így van, szívesen fogadom erről a véleményedet, azonban ezt légyszíves kulturált formában írd le.
Köszönöm.

Koko - Előzmények2010.07.21. 17:49 | Válaszolok | #20517
Koko

Úgy látom fogalmad sincs a co.cc domainek regisztrálásáról és áráról....... a bölcs ilyenkor hallgat...... ja! S, ha ilyen bölcsnek érzed magad, akkor miért nem magadnak osztod az észt, talán kevesebbszer faragtál volna rá Te is! Az sem utolsó szempont!

Földvári Imre2010.05.19. 11:38 | Válaszolok | #17605
Földvári Imre

Az előző írásaimhoz hozzátennék még egy pár gondolalatot, mivel fontosnak tartom megjegyezni.
Több tárhelyszolgáltató is van a listában, melyek az oldalukon nem adnak meg semmilyen földrajzi elérhetőséget (ügyfélszolgálati irodát).

Az ilyen szolgáltatóktól több okból sem érdemes tárhelyet rendelni:
- Ha gond van a tárhellyel (pl. elérhetetlen az oldalunk, esetleg a webárúházunk a szolgáltató hibájából), akkor nem tudunk hová fordulni segítségért. Ha a webáruházunk látogatott, 1-2 hét elérhetetlenség komoly károkat okozhat nekünk: nem adunk el ez idő alatt semmi árut, a linkkatalógusok robot ellenőrei észreveszik, hogy hibás az oldalunk, mely által veszítünk a ránk mutató linkekből, a törzsvásárlóink más webáruházban kénytelenek vásárolni, akiknek ha megtetszik annak szolgáltatásai, akár véglegesen átpártolhatnak oda.
- Elképzelhető, hogy csak lassan reagálnak, mert a tulajdonos épp nyaralni van (ez ismerősömmel megtörtént eset, aki javaslatomra ott is hagyta azt a szolgáltatót).
- Nem kizárt, hogy viszonteladói tárhely, amelyet ha a tulaj nem fizet, te hiába fizetted ki neki egy évre előre a szolgáltatást, te hozzáférésedet is törlik, azaz mehetsz máshová még akkor is, ha abból 11 hónap hátra van (és még az összes feltöltött adatod, befektetett munkát elveszhet). Sajnos ilyen esetről is olvastam már az egyik népszerű fórumon, szerencsére volt a tulajdonosoknak biztonsági mentése róla.
- Ha nincs földrajzi címük, a tulajdonos nagy valószínűséggel csak hobbi, és nem megélhetés szintjén nyújtja a szolgáltatást. Vélhetőleg nem ért annyira a dolgokhoz (és nem is érdekli úgy), mint aki ebből él, nap, mint nap találkozik a gondokkal, és már rutinból tudja a megoldást.

Még egy dolgot muszály megjegyeznem egy nemrég történt linkajánlás kapcsán. Mint az előző hozzászólásaimnál megjegyeztem, egy cég oldala nem hitelképes akkor, ha az nem saját domainen szerepel, hanem csak egy aldomainje van. Mivel 3000 Ft körül már lehet két évre .hu domaint vásárolni, sőt .info domain már 1000 Ft/év áron kapható, ezért ezen egy vállalkozásnak TILOS spórolnia!
Nemrégiben kaptam linkajánlást egy webdesing cégtől linkajánlást, akik elsősorban weboldalak és webárúházak készítésével, továbbá keresőoptimalizálással foglalkozik. Meglepődve tapasztaltam, hogy egy co.cc-s aldomainen voltak bejegyezve, azaz egyáltalán nem költöttek önálló domain névre. A legolcsóbb weboldal, amit rendelni lehet tőlük, az 12000 Ft, ennek csak a tört részét kellet volna nekik befektetni a saját vállalkozásukban. Egy webdesing cégnél duplán fontos az önálló domain név! Földrajzi cím persze náluk sem volt megadva.

Kérem mindenki figyeljen arra, hogy honnan rendel szolgáltatást, kiknek, és miért fizet. Ha pedig egy cég tulajdonosa nem fekteti az általa kért árak egy tört részét sem a vállalkozásába, akkor onnan egyértelműen TILOS rendelni, mert sok jóra nem számíthatunk velük kapcsolatban.

Hirdetés
Földvári Imre2010.02.19. 11:08 | Válaszolok | #13180
Földvári Imre

Az előző írásomat folytatva ebben azt részletezem, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a fizetős tárhelyet. Az itt lévő információkat szintén saját tapasztalat alapján írom.

1. ár: Nézzük meg, hogy mit nyújt az adott pénzért. Ha gyanúsan sok mindent írnak alacsony áron, akkor ott valami gond lehet a minőséggel, ha viszont gyanúsan keveset (ugyanakkor drágák), akkor az egy viszonteladó cég lehet, aki tetemes hasznot próbál rátenni. Azt is nézzük meg, hogy van-e az árban domain név regisztráció és fenttartás. Pl. domainnév nélkül 2000 Ft/év elfogadható árnak számít 100 Mb webtárhelyért (sem túl magas, sem túl alacsony), de domain regisztrációval ez már gyanúsan alacsony lenne. Szintén nézzük meg, hogy havi vagy éves árakat adnak-e meg, illetve, hogy bruttó vagy nettó-e. A legtöbb helyen a nettó (ÁFA nélküli) árak vannak feltüntetve.

2. minőség: Nagyon fontos, hogy ha fizetős tárhelyet bérlünk, akkor az minőségi is legyen. A minőségről legegyszerűbben úgy tájékozódhatunk, ha a szolgáltató nevét beírjuk a Googléba, és elolvassuk az azt használó ügyfelek véleményét a különböző internetes fórumokon:
- csak jó véleménnyel vannak róla: érdemes arra a szolgáltatásra előfizetni,
- a vélemények megoszlanak: a szolgáltatás valószínűleg átlagos (havi néhányezer) látogatottságú honlapokhoz és céges oldalakhoz van kitalálva,
- rosszakat lehet róla olvasni: átvágják az ügyfeleiket, nem érdemes azt a szolgáltatást választani.
Vegyük figyelembe, hogy a felhasználók a rosszat hamarabb (és többen) leírják, mint a jó tulajdonságokat, így ha pár jó szót olvasunk róla, de rossz véleményt nem, akkor biztos nincsenek vele problémák.
Ha egy szolgáltatás pénz visszafizetési garanciát, vagy ingyenes próbaidőszakot vállal, érdemes azt kihasználnunk, ez ugyanis egy utalás arra, hogy valóban minőségi szolgáltatásról lehet szó.

3. tárterűlet: Ez egy kényes kérdés, mindenkinek magának kell eldöntenie, mekkora webtárhelyre van szüksége. Egy céges oldalhoz maximum néhány száz Mb elegendő, de egy komolyabb portálhoz Gb-ok kellenek. Egy kisebb céges oldalhoz (pl. egy bolt, vagy cukrászda) akár 100 Mb alatti webtárhely is elegendő lehet.

4. Mennyire korlátlan a korlátlan adatforgalom: A válasz erre egyértelmű: semmi sem korlátlan, hiszen a tárhelyszolgáltatók szerverkapacításai sem végtelenek. De az már nem mindegy, hogy mekkora az a határ, melynél az oldalaink letörlik!
A legegyszerűbb megoldás, ha adatforgalmi-korlátos tárhelyet bérelünk, mert akkor nem kell tartanunk attól, hogy a megadott adatforgalom alatt törlik a hozzáférésünket. Ha ilyen választunk, akkor érdemes figyelembe venni, hogy havi 5 Gb adatforgalom átlagos használat mellet Kb. 20.000 látogatóra elegendő. Forgalmi korlátos csomagoknál olyant érdemes választani, mely legalább a tárhely méretének 20-30-szorosát adja adatforgalomba.
Ha a szolgáltató korlátlan adatforgalmat ír, érdemes rájuk kérdezni emailban, hogy mennyi valójában az a korlátlan. Még akkor is kérdezzük meg, ha tudjuk, hogy csak kis forgalmú honlapot tennénk rá, hiszen a válaszból sokat következtethetünk a szolgáltatás minőségével kapcsolatban.
Lehetséges válaszok:
- "A szerverek kapacitása valóban nem végtelen, de mi vállaljuk, hogy kiszolgáljuk azt az adatforgalmat, melyre a felhasználóinknak szüksége van. Az egyik ügyfelünk 200 Gb-ot generál havi szinten, de nálunk ez nincsen korlátozva". Ez a legoptimálisabb válasz a kérdésre, ha ezt a választ kapjuk, érdemes arra a tárhelyre menni.
- "Az Ön által választott árkategóriában normál használat mellet valóban nincs korlátozás, de havi 100 Gb felett nem tudjuk vállalni a honlapját". Ez is elfogadható válasz, feltéve ha tudjuk, hogy 100 Gb elegendő nekünk egy hónapra.
- "Bocsi, de látogatott oldalakat nem fogadunk!". Én szó szerint kaptam ezt a választ az egyik hazai fizetős tárhely ügyfélszolgálatától (ráadásul még nem is a legolcsóbbak voltak). Persze ők azt nem tudták, hogy csak havi párszáz Mb-ot forgalmazó honlapot vinnék hozzájuk, de ez a válasz alapján egyértelmű volt a számomra, hogy nem érdemes ezt a szolgáltatást választani!

Remélem segítettem pár embernek, hogy megfelelő minőségű, árú és színvonalú tárhelyet válasszon magának.

Földvári Imre2010.02.19. 10:20 | Válaszolok | #13178
Földvári Imre

A tárhellyel kapcsolatban a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mi alapján válasszunk tárhelyet? Ingyenes vagy fizetős tárhelyre tegyük-e a honlapunk? Ebben a leírásban ehhez szeretnék segítséget nyújtani a saját tapasztalataim alapján.

Először is mérlegeljük, hogy milyen weboldalt szeretnénk készíteni.

Ha csak egy kisebb, személyes oldalt csinálnánk, melyben leírjuk, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, mit csinálunk, mi a kedvenc zenénk stb. ahhoz egy ingyenes tárhely is tökéletesen megfelel. Szintén megfelelő egy kísérletezős, gyakorlós oldalhoz, ha valami újat szeretnénk kipróbálni rajta. Tudnunk kell azonban, hogy a legtöbb hazai szolgáltató hirdetést helyez el a tárhelyért cserében, ezért ezekhez a honlapokhoz is érdemesebb valamilyen külföldi reklámmentes tárhelyet választani. Én a 000webhost.com szolgáltatását ajánlom.
A személyes bemutatkozó oldalak egy speciális esete a blog (napló). Ehhez szintén több ingyenes tárhelyszolgáltatás létezik, melyeken előre van telepítve a blog szerkesztője. Ezek közül a legnépszerűbb a blog.hu szolgáltatása.
Az ingyenes tárhelyekről tudnunk kell még, hogy nincs felügyeletünk az ott lévő honlapunk felett, a szolgáltató kénye-kedve szerint törölheti azokat, vagy megszűntetheti, esetleg fizetősség teheti, mint ahogyan azt a közelmúltban egy népszerű ingyenes tárhelyszolgáltató tette.

Ha nagyobb, látogatottabb weblapot készítenénk, akkor már érdemes valamilyen fizetős tárhelyet választani. Egy alap tárhelyet már évi 4-5000 Ft-ért megkaphatunk, melyben sok helyen a saját domainnév regisztrációja és használata is szerepel. 10.000 Ft-ért pedig már elég komoly tárhelyeket is kaphatunk, ha jól körbe nézünk. A linkgyűjteményben több fizetős szolgáltatás ajánlatait is végignézhetitek, melyekből a legkedvezőbbeket (vagy épp a legjobb minőségűeket) tuti tipp-el jelöltem meg.

Céges oldalnál minden esetben fizetős tárhelyet és saját domain nevet kell venni! Egy átlagos céges oldalhoz már néhány száz Mb elegendő. Az egyik tuti tipp-el jelölt szolgáltatáson akár 450 Mb webtárhelyet is kaphatunk bruttó 3750 Ft-ért 1 évre, melyben a saját domain név regisztrációja is benne van. Úgy gondolom, hogy ha egy cég nem áldoz ennyit a honlapjára, akkor az valószínűleg hiteltelen, fizetőképtelen (hiszen csak havi 312 Ft-ra jönne ki havonta a tárhely és domain, de nincs rá keretük). Egy ingyenes tárhelyen lévő honlappal többet árt magának egy cég, mint ha egyáltalán nem lenne oldala, ugyanis sokan a honlapjuk alapján ítélik meg, hogy milyen az adott vállalkozás.
A számomra szomorú, hogy több, színvonalasan megcsinált, jól kidolgozott céges oldal értékét is lerontják egy ingyenes tárhellyel.

tlap.hu2009.06.04. 08:14 | Válaszolok | #10565
tlap.hu

Üdvözlünk a(z) tarhely.tlap.hu fórumán!

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü